Intensiv trafikhelg att vänta: ”Det kan bli stökigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara påskäggen som kommer att fyllas till helgen. Det ser ut att bli fullt i vägtrafiken och på tågen också. Polisen går därför ut och uppmanar trafikanter till att vara försiktiga och extrapersonal har satts in för att möta upp tågresenärerna.

Påskledigheten gör att den kommande helgen blir några av årets mest trafikintensiva dagar. På VL:s resecentrum i Västerås, som numera även tar hand om SJ:s kunder, har man märkt en tydlig ökning av antalet resenärer.

– Påsken är en av SJ:s stora trafikhelger och även VL har väldigt många resenärer under helgen, så för oss har det blivit väldigt mycket, säger reseförsäljaren Malin Glans.

Ställer större krav

Men det stora tillflödet av tågresenärer ställer större krav.

– Helst ska man nog börja resa en tid innan påskhelgen börjar. När det väl drar igång kommer trycket på våra sträckor att vara stort. Påsken är nästan som julen när det gäller antalet resenärer men vi har förstärkt med extra tågvagnar och extra personal, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst.

För de tågresenärer som tänker resa mellan Västerås och Stockholm varnar man för att restiden kan bli längre än väntat.

– Trafikverket genomför just nu ett arbete i Bålsta som gör att det blir ersättningsbuss på en del av sträckan och det kan bli en förlängning av resetiden, berättar Elina Yli-Torvi.

Även på fler ställen ser det ut att kunna bli flaskhalsar på grund av byggarbete.

Extra besvärlig

– I år kommer påsktrafiken att bli särskilt besvärlig på E18 öster om Västerås mot Sagån. Där pågår det ett vägarbete som gör att det bara är en fil i vardera körriktning och vi tror att det kan leda till köbildning. Det kan bli lite stökigt för dem som kommer att åka där, säger Jörgen Bergfasth vid trafikpolisen i Västmanland.

På riksväg 70 från Enköping via Sala upp mot dalarna, bedömer polisen att det kan bli ett väldigt högt tryck i trafiken.

– Det är många som ska upp till fjällstugor eller liknande för att fira påsken så där kommer det att vara vältrafikerat både före, under, och efter påsken, säger Jörgen Bergfasth.

Polisens tips

  • Ta god tid på er
  • Kör lungt
  • Håll hastigheten
  • Håll avstånden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.