Foto: Kjell-Åke Larsson /SVT

Friande dom i Mogetorprättegång

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsföraren som stått åtalad för att ha orsakat den allvarliga trafikolyckan i Mogetorp friades av Örebro tingsrätt idag.

Den 50-årige föraren av den lastbil som var orsakade den allvarliga trafikolyckan i Mogetorp i slutet av januari friades på alla punkter han stått åtalad för; vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Vid platsen för olyckan hade det tidigare skett en singelolycka och flera räddningsfordon och stoppad trafik fanns på platsen i det dåliga vädret.

dödsolyckan i mogetorp

Vid den allvarliga olyckan omkom en 38-årig lastbilsförare och flera andra personer skadades.

Körde för fort

Föraren körde enligt bevisningen för fort vid olyckstillfället, men tingsrätten skriver i domen att det kan bero på att han försökt räta upp långtradaren när släpet började glida.

Därför menar tingsrätten att man inte säga att föraren ”medvetet ignorerade riskerna med att närma sig de andra fordonen på olycksplatsen i en för hög hastighet”.

Svårt se olycksplatsen

Åklagaren har under rättegången hävdat att föraren inte uppmärksammat olyckan i tid. Men tingsrätten menar att han inte haft rimliga förutsättningar till det eftersom olycksplatsen inte var tillräckligt markerad från det håll han kom.

Tingsrätten skriver i domskälen att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var förarens vårdslöshet som orsakade olyckan. Därmed kan han inte dömas för de andra åtalspunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

dödsolyckan i mogetorp

Mer i ämnet