Foto: TT

Anmälningsstorm väntar Länsförsäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Utöver skogen finns stora risker för att hus och annan egendom förstörs av eld och rök i Västmanland. Länsförsäkringar kämpar nu med att informera tusentals drabbade kunder.

Länsförsäkringar är ett av de försäkringsbolag som har flest kunder i Västmanland.

– Vi har en stor del av lantbrukarna. Sammanlagt rör det sig om 140.000 kunder i Bergslagen, vilket täcker både Västmanland och Örebro, säger Tarja Lund, skadechef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Skogsbranden i Västmanland

Personal mobiliserar

I nuläget fokuserar Länsförsäkringar på de kunder som har tecknat försäkringar. Personal mobiliserar internt för att ta emot samtal från allmänheten. Samtidigt har medarbetare skickats ut till kriscenter i Ramnäs, Norberg, Fagersta och Västerfärnebo för att informera de drabbade kunderna.

– Vi vill informera att om man har en hemförsäkring och en villa- eller fritidshusförsäkring så är man trygg, säger Anna-Maria Jonuks, kommunikationsansvarig på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Hur mycket kommer skadorna kosta?

–  De är i princip omöjligt att säga i nuläget, säger Anna-Maria Jonuks.

Svårt att teckna nytt

Ett tiotal personer som bor i och har evakueras från de branddrabbade områdena har hittils ringt in för att utöka och teckna nya försäkringar för hus, egendomar, föremål och allt annat möjligt. Men det är en väldigt svår situation.

– Vi har ju skyldighet att erbjuda försäkringar. Samtidigt har vi inte skyldighet att göra det då det råder förhöjd risk för skada, som det nu gör i samband med skogsbranden. Det här står i försäkringsavtalslagen. Så det är minst sagt en knivig fråga, säger Jan-Åke Eriksson, affärsområdeschef på Länsförsäkringar i Bergslagen.

Han tillägger att om man skulle teckna försäkringar inom brandområdet så skulle det drabba hela försäkringskollektivet ekonomiskt.

– När branden är över kommer vi dock släppa på det här. Då kommer vi öppna upp för nytecknande, säger han.

Skadeanmälnings-storm väntar

Antalet skadeanmälningar är för närvarande relativt lågt. Stora områden är av säkerhetsskäl avspärrade för allmänheten. Det innebär att de boende inte kan se i fall deras hus klarat sig undan elden eller inte.

– Vår anstormning av skadeanmälningar kommer när branden är över, säger Tarja Lund.

Frågor och svar kring Länsförsäkringar

Gäller min hemförsäkring om mitt hem skadas under skogsbranden?

Ja, om du har en hemförsäkring är din lösegendom (dina saker) försäkrade. Har du också en villa- eller fritidshusförsäkring är även fastigheterna försäkrade. Om det inträffat en skada kan du komma in med din anmälan om skada redan nu, eller avvakta tills branden är släckt.

Gäller min hemförsäkring vid beordrad evakuering?

Ja, men försök i första hand att bo hos släktingar eller vänner. Om detta inte är möjligt ersätter hemförsäkringen nödvändiga och skäliga merutgifter för logi. Utgifter för mat ersätts inte.

Gäller min bilförsäkring?

Ja, din bilförsäkring gäller om bilen skadas till följd av skogsbranden. Om det inträffat en skada kan du komma in med din anmälan om skada redan nu, eller avvakta tills branden är släckt.

Vi bor en bit från branden. Gäller hemförsäkringen eller bilförsäkringen för sotskador?

Ja, hemförsäkringen och bilförsäkringen kan täcka sotskador. Du tvättar och städar själv och kvarstår skador kan dessa vara ersättningsbara.

Täcker hemförsäkringen röklukt?

Nej, försäkringen täcker inte röklukt utan endast skador som orsakats av sot eller eld.

FÖRETAGS- OCH LANTSBRUKSKUNDER

Gäller försäkringen om det uppstår en skada på min egendom som till exempel fastighet, produkter eller maskiner?

Ja, försäkringen täcker både din skadade egendom och om du får avbrott i din verksamhet.

Gäller försäkringen om jag får avbrott i min verksamhet?

Ja, om du beordras att evakuera och inte får tillträde till verksamheten på grund av avspärrningar lämnar vi ersättning för avbrott med högst 10 prisbasbelopp. Om din egendom också skadas så ersätter vi både egendomen och avbrottet enligt försäkringsavtalet.

Gäller försäkringen om jag måste flytta mina djur från gården?

Ja, om du flyttar dina djur från gården ses detta som en räddningsinsats och täcks av din försäkring.

Gäller försäkringen om jag måste plöja upp min åker för att förhindra att branden sprids?

Ja, försäkringen gäller för skäliga räddningsinsatser som du gör för att begränsa skadorna.

Gäller försäkringen om min skog brinner ner?

Ja, om du har en skogsförsäkring. Även om du bara har en basförsäkring på skogen, omfattas den av försäkring vid brand. Skäliga kostnader för brandbevakning ersätts också. Brandbevakning kan tidigast starta efter att Räddningstjänsten avslutat släckningsarbetet.

Källa: Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet