Foto: SVT/Martin Pöhner

Välj regionpolitiker – med röst till landstinget

Uppdaterad
Publicerad

På valsedeln står det val till landstingsfullmäktige – trots att landstinget nu avskaffas. Men att rösta i landstingsvalet är enda chansen att välja politiker till det nya regionfullmäktige.

Vid årsskiftet slås Örebro läns landsting och Regionförbundet Örebro ihop. Då kommer stora delar av Sverige att ingå i olika regioner. Ändå är valsedlarna fortfarande märkta ”val till landstingsfullmäktige” i hela landet, för så är lagen skriven.

– Jag hoppas tills nästa val att riksdagen tar sig samman och ändrar vallagen, säger regionpolitikern Irén Lejegren (S).

Val 2014 – Tvärsnytt

Affischer informerar

Den nya regionen får ett större ansvarsområde än det gamla landstinget. Man kommer att ta hand om hälso- och sjukvård, klinisk forskning, kollektivtrafik och regionala utvecklingsfrågor.

För att väljarna ska förstå att man faktiskt väljer 71 politiker till det nya regionfullmäktige genom att använda landstingsvalsedeln kommer affischer att sättas upp i samtliga vallokaler.

Här finns Sveriges regioner

Region 2011

Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland

Bildar region 2015

Örebro, Jönköping. Östergötland, Gävleborg, Kronoberg och Jämtland.

(Källa: Örebro läns landsting/Regionförbundet Örebro)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet