Foto: SVT

Efter abort på sjukhus – fostret kom ut hemma

Publicerad

Mot sin vilja skickades kvinnan hem från sjukhuset i samband med en abort.

Kvinnan låg inne på kvinnoklinken vid Universitetssjukhuset i Örebro för att abortera ett foster men aborten kom inte igång. Istället kom fostret ut hemma och på väg in till sjukhuset kom ytterliggare ett foster. Kvinnokliniken hade inte uppmärksammat att kvinnan bar på tvillingar. Kvinnan var gravid i 14:de veckan.

Får kritik

Nu får Universitetssjukhuset i Örebro kritik av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Enligt myndigheten borde kvinnan aldrig ha skickats hem och ultraljudsundersökningarna borde ha visat på rätt antal foster. Däremot anser IVO att sjukvården i övrigt handlagt ärendet efter gängse riktlinjer för sen abort.

Även verksamhetschefen är kritisk

-Jag har varit här i 3 och ett halvt år. Det är första gången som vi har haft problem med ett riktigt dåligt bemötande. Patientbemötande är generellt ett problem inom sjukvården, men det är inget försvar. Man ska möta patienter med empati och respekt och lyssna på patienten, säger verksamhetschefen på kvinnokliniken René Bangshöj till Tvärsnytt.

Bangshöj säger att kvinnokliniken jobbar systematiskt med bemötande. Den aktuella händelsen har också diskuterats på en arbetsplatsträff. Även enskilda anställda har sjukhuset pratat med efter incidenten.

-Jag är förvånad över att man inte upptäckte att kvinnan bar på två foster. Det är svårt för mig att föklara. Det är personal som i övrigt gör ett bra jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.