Hon kräver mer närvaro från Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg reagerar nu på situationen på flyktingboendet i Ställdalen. Hon anser bland annat att boendet inte är anpassat för barn.

Boende på flyktingboendet i Ställdalen vittnade i gårdagens Tvärsnytt om en ohållbar boendesituation. En mamma berättade att hon och hennes dotter blivit placerade att bo i ett kök och att maten inte räcker till. Kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg efterlyser mer närvaro från Migrationsverkets sida.

– De som bor hos oss har inte en bra situation, säger Ewa-Leena Johansson (S). Man får bo på en ort där det inte finns någon service jag förstår att det blir en ohållbar boendesituation och att de känner sig övergivna.

Enligt Ewa-Leena Johansson fördes det redan när boendet öppnades en dialog mellan kommunen och Migrationsverket. Då var båda parterna överens om att det inte är ett boende som lämpar sig för barn. Ändå bor där idag ett flertal barnfamiljer.

– Det beror framför allt på den ökade inströmningen och vi måste tillhandahålla någon typ av boende till de som kommer och söker skydd, säger Henrik Kowalczyk, teamledare på Migrationsverket i Lindesberg.

– Vi har svårare idag att gå önskemål till mötes jämfört med förut. Barnfamiljer flyttar vi på från Ställdalen så fort det blir ledigt någon annanstans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.