Foto: SVT

”En potentiellt allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Läget på Universitetssjukhuset i Örebro är mycket ansträngt. På grund av blixthalkan var det fullt på akutmottagningen, operationer tvingades ställa in och personalen fick jobba extra. Sjukhuset har därför gått in i stabsläge flera gånger – bara i år.

Det finns tre beredskapslägen inom sjukvården; stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Stabsläge innebär att sjukvårdsresurserna kan bli otillräckliga, att planerade behandlingar kan skjutas upp och att personalen kan beordras övertid.

”Allvarligt”

Förr har det varit ovanligt i Sverige men bara i år har åtta sjukhus gått in i stabsläget. Ett av dem är USÖ.

– Man kan säga att det är ett tecken på att det kan vara något allvarligt, det är en potentiellt allvarlig situation. Men det måste inte alls vara det, säger Claes-Mårten Ingberg, områdeschef USÖ.

Brist på personal

Stabsläget har flera orsaker. Dels den extrema halkan som drabbade Örebro de senaste veckorna som krävde extra resurser men också den redan ansträngda situationen gällande sjukpersonal och vårdplatser.

– Det är klart, har vi platsbrist på grund av att vi inte kunnat anställa de antalet sjuksköterskor vi vill anställa och om man ber de som finns att de ska gå in och arbeta extra så är det naturligtvis en stor anspänning på den enskilda individen, säger Claes-Mårten Ingberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.