”Kärlekshistoria om passion och kåthet”

Uppdaterad
Publicerad

Carmen, Georges Bizets välkända snart 140 åriga opera har blivit nerbantad och regisserad för barn i mellanstadiet och  i morgon är det premiär på Kulturarenan i Vivalla i Örebro. Den här en timme långa föreställningen, som görs av Örebro länsteater, ska ut på turné i länet och tusentals elever ska alltså få chansen att se den.

Operan som uruppfördes i Paris 1875 togs emot av en skeptisk publik. Kärlek, svartsjuka och död var ju inte direkt ovanligt inom operan men det som var nytt här var att Carmen utspelades bland arbetare i arbetarmiljö.

Carmen är fylld av galen passion och svartsjuka – operan som är en av de mest spelade och populära operorna genom tiderna handlar om hur fort en kärleksrelation kan bytas och brytas – ett drama som säkert många unga på väg in i tonåren kan känna igen sig i.

– Det som var bra med Carmen är att det finns en sån bra berättelse som man hela tiden vill veta hur ska det gå och det finns en massa hits, säger regissören Alexander Öberg. Dessutom är det en kompakt , vedervärdig och fantastisk och underbar kärlekshistoria om liv och död och kärlek och passion och kåthet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.