Foto: SVT

Enkla rutiner räddar barn

Publicerad

En studie på Universitetssjukhuset i Örebro har visat att man genom tekniken ”scrub the hub” kan minska infektionsrisken på neonatalavdelningen. Den enkla men framgångsrika metoden går ut på att skrubba alla infarter med sprit.

Att skrubba kanyler och infarter med sprit i 15 sekunder har visat sig vara ett mycket bra sätt att bli av med vissa sjukhusinfektioner som kan drabba små barn. Det visar ett försök på Universitetssjukhuset i Örebro.

På åtta månader efter att de nya rutinerna införts har inga infektioner av den här sorten rapporterats.

– Vi använder oss utav klorhexidinsprit och vi spritar membranet med hjälp av gnuggteknik. Det minimerar risken för infektion, säger Helena Sandenor, sjuksköterska.

Andreas Ohlin, barnläkare på Universitetssjukhuset i Örebro är den som har infört metoden neonatalavdelningen. Och nu kan metoden sprida sig till fler avdelningar.

– Det är något som kan komma många patienter till gagn och därför har vi nu i Region Örebro län beslutat att vi ska göra en länsövergripande informationskampanj så att man kan börja använda det här på alla patienter i Örebro län, säger Andreas Ohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.