Foto: SVT

Estetiska programmet försvinner från Risbergska skolan

Uppdaterad
Publicerad

”Ett sätt att höja kvaliteten på de estetiska programmen” menar politikerna som idag bestämt att flytta all estetisk verksamhet från Risbergska skolan i Örebro.

Hösten 2014 slås estetiska programmen i Örerbo ihop och läggs på Karolinska skolan, det beslutade gymnasienämnden under tisdagen.

Idag finns utbildningen både på Risbergska skolan och Karolinska skolan.

– Vi har diskuterat sammanslagning av utbildningarna under tio års tid, säger Jessica Ekerbring (S) ordförande i Gymnasienämnden. Antalet sökande elever har minskat drastiskt och genom att slå ihop utbildningarna ser vi att vi kan höja kvaliteten för eleverna.

Fler vill till Karolinska

Beslutet att lägga utbildningen på Karolinska skolan handlar om söktrycket.

– Det är helt enkelt fler elever som söker sig till Karolinska, säger Jessica Ekerbring (S). Risbergska tappar mycket elever. På Karolinska skolan fanns också anpassade lokaler och ett fördjupat samarbete med kommunens Kulturskola ligger också nära.

Beslut i juni

De elever som har sökt estetiska programmet på Risbergska skolan till hösten 2013 får alltså gå ett år där innan utbildningarna slås ihop.

– Jag kan förstå att det finns de som är besvikna men vi måste se till att vi lägger pengarna på lärare och utbildning och inte på tomma lokaler, menar Jessica Ekerbring (S).

Formellt kommer beslutet att fattas på gymnasienämndens möte i juni.

Gymnasieelever

Enligt Örebro kommun har antalet elever i gymnasieåldern minskat de senaste åren i hela landet och kommer att fortsätta göra det under några år till.

Från 2016 kommer ungdomskullarna i Örebro sakta att öka och först 2022 beräknas en snabbare ökning av antalet gymnasieelever igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.