Foto: SVT

Estetprogram kan slås ihop

Publicerad

Sjunkande elevunderlag och samordningsvinster. Det ligger bakom ett nytt förslag att slå ihop estetiska programmen på Risbergska skolan och Karolinska skolan i Örebro.

– Vi tycker att det är bra, säger Lars Hallqvist, rektor för estetiska programmet på Risbergska skolan.

– Örebro ska ha ett kraftfullt estetsikt program, så vi ser fördelar med ett samgående och samnyttjande av resurser.

Det är den sjunde utredningen i den här frågan och det nya förslaget innebär att 150 elever från Risbergska skolans estetiska program flyttas till Karolinska skolan från och med hösten 2014.

– Risbergska behöver det här programmet med tanke på att Karolinska redan är en stark skola centralt, säger Georg Barsom (FP), ledamot i gymnasienämnden.

– Vi behöver ha skolor även i de yttre delarna av kommunen där de har upptagning för till exempel väster, fortsätter han.

Gymnasienämndens ordförande, Jessica Ekerbring (S), menar däremot att det är nödvändigt att förstärka skolorna i city.

– Det är inget konstigt, det är så eleverna väljder idag, säger hon.

Ni gör det inte enbart för att spara pengar?

– Nej det gör vi inte men självklart tror vi att med den här samordningen gör man ekonomiska vinster också. Vi vill höja kvaliteten på utbildningen och göra den mer attraktiv, säger Jessica Ekerbring.

Georg Barsom tycker att förslaget går stick i stäv med de löften politikerna avlagt om att man ska satsa på Väster i Örebro.

– Det här leder till att Risbergska blir en frånvalsskola istället. Satsa på Risbergska och flytta estetprogrammet dit. Karolinska är redan en stark skola, säger han.

Gymnasienämnden kommer att besluta om en eventuell ihopslagning av estetprogrammen i juni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.