Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett glas vatten i Hallsberg lika dyrt som två i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för vatten och avlopp har höjts med 2,8 procent i Örebro län. Men skillnaden mellan länets kommuner är stora.

Vatten och avlopp kostar 2 400 kronor mer per år i en vanlig trerumslägenhet i Hallsberg jämfört med Örebro. Det visar den senaste Nils Holgersson-undersökningen som kartlagt priserna för vatten och avlopp för ett flerbostadshus i länets samtliga kommuner och som presenteras i dag.

– Örebroarna får två glas vatten för samma pris som de boende i Hallsberg betalar för ett, säger Kjell Berndtsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

I undersökningen framgår också att Degerfors står för länets högsta höjning på mer än 20 procent.

Behövs stroa investeringar

Sommaren och höstens översvämningar på olika håll i landet har satt fokus på hur sårbara flera kommuners vattenledningar är. Många kommuner behöver göra stora investeringar i vatten- och avloppsnäten. Det är en nödvändighet för att bland annat kunna möta klimatförändringarna. Men Nils Holgersson-undersökningen visar att det på många håll har lett till kraftiga prishöjningar.

– Vi uppmanar kommunerna i Örebro län att göra allt man kan för att hålla nere priserna. Kunderna ska inte bära hela kostnaden för klimatsäkringen, säger Kjell Berndtsson.

De genomsnittliga kostnaderna för vatten och avlopp har stigit med 3,6 procent i Sveriges kommuner.

Kommuner med högst/lägst kostnad för en vanlig trerumslägenhet

Högst

Hallsberg 4 612 kronor/år

Lekeberg 4 473 kronor/år

Askersund 4 467 kronor/år

Lägst

Örebro 2 241 kronor/år

Karlskoga 2 678 kronor/år

Lindesberg 2 954 kronor/år

Källa: Nils Holgerssongruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.