”Ett mörkt kapitel i vår historia”

Uppdaterad
Publicerad

Barn tvingades klä av sig nakna inför rasbiologerna på världens första rasbiologiska institut som startades i Sverige 1922. Imorgon är det premiär för en dokumentär om chefen på institutet och Tvärsnytts reporter Claes Gabrielson har varit med och gjort den.

– Vi ville berätta om ett mörkt kapitel i vår historia. Det har berättats alldeles för lite om den här tiden, säger Claes Gabrielson.

Dokumentären ”Hur gör man för att rädda ett folk” handlar om Herman Lundborg som var chef för världens första rasbiologiska institut som fanns i Sverige mellan åren 1922-1936. Det är Tvärsnytts reporter Claes Gabrielson som, tillsammans med Maja Hageman, har gjort dokumentären och imorgon är det premiär.

Claes berättar att det har varit obehagligt att ta del av allt material från rasbiologiska institutet men också intressant.

– De här albumen med skolbarn som tvingas klä av sig nakna inför rasbiologerna. Det är ju ett övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.