”Ett sår som aldrig läker”

Uppdaterad
Publicerad

852 människor miste livet när passagerarfärjan Estonia gick till botten strax efter midnatt den 28 september 1994. Och Västmanland och Örebro län drabbades hårt.

– Jag var bara sex år gammal då, när min mamma försvann. Hon var 26 år gammal när hon åkte på kryssningen och aldrig kom tillbaka, säger Fredrik Andersson från Lindesberg.

I dag är Fredrik nästan precis lika gammal som hans mamma Maud var när hon omkom. Och precis som för många andra anhöriga är sorgen fortfarande levande.

Estoniakatastrofen

Går till en tom grav

Lennart Johansson förlorade sin fru Mona.

– Sorgen finns med mig varje dag. Och det handlar mycket om att vi inte fått hem våra älskade. Jag har ju en tom grav att gå till här på Frövi kyrkogård, säger Lennart Johansson.

Katastrofen blev ett nationellt trauma för Sverige och slog hårt mot Västmanlands och Örebro län, den där onsdagen den 28:e september 1994. Lindesbergs kommun var en av de fyra kommuner i Sverige som drabbades värst.

Personal från hela kommunens kök, skolkök och äldreboenden, hade fått kryssningen som uppmuntran för deras arbete och 33 personer omkom, mestadels kvinnor.

”Bedrövligt att vi inte fått svar”

Fortfarande finns det många oklarheter kring katastrofen och ingen har ställts till svars för förlisningen. Bland många anhöriga finns det stor besvikelse och hård kritik mot myndigheterna. Till exempel kring beslutet att kropparna inte skulle bärgas.

– Det känns bedrövligt att vi fortfarande, 20 år senare, inte fått svar, säger Göran Claesson som är ordförande i föreningen Anhöriga Estonia i Lindesberg.

– Jag tror inte att vi får reda på sanningen om vad som egentligen hände. Tillsammans med sorgen är det ett sår som aldrig läker, säger Fredrik Andersson.

Här är några av minneshögtiderna som kommer att hållas

Kransnedläggning och ljuständning i Lindesbergs kommun

· Lindesberg, minnesmonumentet – lördag 27 september, klockan 16.00

· Ramsberg, nya kyrkogården – söndag 28 september, klockan 13.30

· Guldsmedshyttan, kyrkogården – söndag 28 september, klockan 14.30

· Lindesberg, södra kyrkogården – söndag 28 september, klockan 15.00

· Frövi, kyrkan – söndag 28 september, klockan 16.00

· Fellingsbro, kyrkan – söndag 28 september, klockan 17.00

Minneskonsert

· Fellingsbro kyrka – söndag 28 september, klockan 18.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet