Filmklipp från attentaten i Kolsva. Foto: Revolutionära Fronten

Fängelse för vänsterextremist

Uppdaterad
Publicerad

Brandbomber, misshandel och fastslagna yxor i dörrar. I dag föll domen i Västmanlands tingsrätt mot de sex personer med kopplingar till vänsterextrema Revolutionära fronten som stått bakom flera politiska attentat i Mälardalen. Och det blev ett bakslag för åklagaren som yrkat på strängare straff.

Den senaste tiden har Mälardalen skakats av flera våldsdåd med politiska undertoner. Sex personer hemmahörandes i Västmanland, med kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära froten, har stått åtalade för en rad brott.

Bland annat för att ha slängt in brandbomber i en bostad i Torshälla och flera fall av misshandel. Åklagaren yrkade på stränga straff för de åtalade och på måndagen föll domen – som blev mild.

Extremistkriget i Mälardalen

Fängelse för huvudman

Den 23-årige man från Köping som utmålats som huvudman och bland annat misstänktes för flera fall av misshandel och skadegörelse dömdes till fem månaders fängelse. En medåtalad, en 22-årig västeråsare, dömdes till dagsböter för brott mot knivlagen. Övriga åtalade friades.

Den 23-åringe så kallade huvudmannens försvarare, advokat Mats Hogfeldt, ser positivt på domen.

– Jag skulle kunna tänka mig att min klient är nöjd men jag har inte hunnit prata med honom.

Kommer ni att gå vidare med ärendet?

– Det kan jag inte svara på i nuläget.

Utlåtande från SÄPO

I åklagarens bevisning mot sextetten ingick bland annat ett utlåtande från SÄPO där man kopplar samtliga av de åtalade till den vänsterextrema grupperingen Revolutionära fronten.

SÄPO bedömer även att den 23-årige Köpingsbon är aktiv och drivande i grupperingen. Samtliga av de åtalade menar dock att de inte är medlemmar i Revolutionära fronten.

Åklagaren Helena Lundgren kommer med största sannolikhet att överklaga tre-fyra åtalspunkter. Den ena är misshandeln av paret i Västerås där tingsrätten anser att de åtalade inte kunnat vara på platsen vid tillfället.

– Det är felaktigt. Rätten har blandat ihop mars med april, säger Lundgren till TT.

Vill få punkter prövade

Några andra punkter vill hon ha prövade igen för att hon tycker att tingsrätten undervärderat bevisvärdet av informationen i en chatt där det framgått vilka som begått brott.

I domen har rätten tagit hänsyn till försvårande omständigheter i form av organiserad brottslighet.

– Men jag hade sett fram mot fällande dom på flera åtalspunkter. Då hade vi sett betydligt högre straffvärden, säger Lundgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet