De två vargarna som sköts i Fulufjällets revir. Den mörka är en hane på 26 kg och den andra är en hona på 22 kg. Foto: Länsstyrelsen Dalarna

Missnöje bland jägare efter vargdom

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har på bara några dagar hoppat av viltförvaltningsdelegationen i Örebro län. Orsaken är att de inte anser sig få gehör för sina åsikter.

Frågan om varg är infekterad i Sverige. Jakten på 16 vargar i år blåstes av efter en dom i högsta förvaltningsrätten. Då hade endast tre vargar i landet skjutits, varav en i Örebro.

Den avblåsningen var för många droppen som fick bägaren att rinna över. På bara några dagar har tre personer lämnat viltförvaltningsdelegationen i Örebro, i ren protest. Ann-Christin Pettersson, som representerar jägarnas riksförbund, är en av dem.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Jag har fått nog, helt enklelt. Vi får inget gehör i det vi säger, säger hon.

Viltförvaltningsdelegationen i Örebro län ska besluta om viltfrågorna i länet. Delegationen består av både politiker och intresseorganisationer. Men Ann-Christin Pettersson menar att de intresseorganisationer som är emot jakt på exempelvis varg får alldeles för mycket makt – och inte lyssnar på de som är för jaktens åsikter.

– Det är som att de lyssnar, men inte bryr sig, säger hon.

Och inte bara hon har tappat förtroendet för rovdjurspolitiken i Sverige, menar hon.

– Jag tror att Sveriges befolkning har noll förtroende för de här frågorna. Och jag är pessimistisk inför framtiden.

Vem är den stora boven, då?

– EU. Hade Sverige fått besluta om det här själva så hade det varit mycket bättre, det är jag säker på.

Utöver Ann-Christin Pettersson har Anki Bergqvist (svenska jägarförbundet) och Kolbjörn Kindströmer (skogsbruket) lämnat sina uppdrag i delegationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet