Farligt mycket knark bland ungdomarna i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Polis, akutsjukvård och socialtjänst är bara några av instanserna som nu går samman i en gemensam kamp mot knarket bland ungdomar i Karlskoga och Degerfors.

Droganvändandet bland unga i gruppen 14-20 år ökar. För att bekämpa detta mobiliserar sig flera samhällsinstanser. Tvärsnytt besökte Möckelngymnasiet i Karlskoga för att höra vad ungomarna själva har att säga om situationen.

– Det finns nog en hel del. Det vanligaste är väl marijuana och spice tror jag, säger gymnasieeleven Markus Hallstensson.

Med några klick eller ett sms kan vem som helst beställa på nätet.

– Det finns över internet. Det är väl det enda jag vet. Bara att googla och söka på det man vill ha och beställa hem, säger gymnasieeleven Jerry Schoultz.

Situationen måste tas på allvar och därför har Karlskoga och Degerfors kommuner samverkat med bland annat akutsjukvården, socialtjänsten och polisen. Under onsdagen höll de ett möte för att informera alla föräldrar och svara på frågor kring unga och droger.

– Vi kan ge kunskapen om vad de så kallade nätdrogerna är för något och hur lätt det är att komma åt det här. Om man raljerat kan man säga att drogerna är tre knapptryck bort på en dator, säger ungdomspolisen Stefan Sundh.

Föreläsningar med droginformation till föräldrar:

Karlskoga 9/4

Degerfors: 23/4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.