Det här vädret är inte särskilt intressant för tittarna i Örebro län. Foto: SVT

Fel väder i rutan

Uppdaterad
Publicerad

I Tvärsnytts sändning 19:15 dök Stockholms och Upplands väderkarta upp i tv-rutorna runtom i länet. ”Jag fattade ingenting, jag skiter väl i vädret i Nynäshamn”, sa en av flera tittare som ringde in och uppmärksammade misstaget.

Den retliga missen berodde på såväl den mänskliga som den tekniska faktorn. Vädret skickas nämligen från Stockholm och någonstans i överföringen till Örebro blev det fel.

– Det värsta var att vi inte upptäckte det förrän efter sändning. Jag borde ha sett direkt att det var fel karta, men när man har jobbat på samma redaktion i över tjugo år så ser alla väderkartor lite lika ut. Men självklart har vi gjort fel, säger Tvärsnytts redaktör Åsa Svennebäck.

Flera tittare ringde in och uppmärksammade misstaget bara sekunderna efter att kartan hade visats.  Nu jobbar vi för att få till en bättre väderprognos till den sena sändningen som börjar 21:45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.