Fel varg sköts

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som sköts i december i Vedevåg var inte den som angripit ett stort antal får norr om Örebro. Det visar en DNA-analys som Länsstyrelsen tagit del av.

Länsstyrelsen fattade i november beslut skyddsjakt på en varg som under året angripit fårbesättningar i ett stort område norr om Örebro, bland annat i Ervalla.

I mitten av december sköts en varg i Vedevåg som motsvarade beskrivningen och skyddsjakten avbröts.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Nu visar DNA-analysen från Sveriges Lantbruksuniversitet att den skjutna vargen inte var samma varg som angripit fåren i Ervalla.             

Analysen visade att det rörde sig om en ung hane som kommit från reviret Hedbyn öster om Lindesberg, en skandinavisk varg som inte ansågs som genetisk värdefull. Den varg som sköts var också en unghane, en skandinavisk varg från reviret Brattfors i Värmland.

– Platsen tillsammans med vargens ålder, kön och oskygga beteende talade för att det var rätt varg som sköts. Men det är mycket svårt att skilja olika vargar åt utan närmare besiktning eller DNA-analys. Nu visar DNA-analysen att det trots allt inte var rätt varg som sköts,  säger Per Wedholm, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Örebro län, i ett pressmeddelande.

Enligt Länsstyrelsen kommer jakten inte att återupptas som följd av DNA-analysen. Myndigheten har inte fått in rapporter om nya vargangrepp i området.

Skulle det ske nya vargangrepp mot tamboskap i området kommer Länsstyrelsen att göra en ny prövning av frågan om skyddsjakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet