Foto: SVT

Fest igår – nu startar det tuffa arbetet för KIF

Uppdaterad
Publicerad

Efter 2-0-segern hemma mot Eskilstuna på söndagen säkrade Kif Örebro andraplatsen i Damallsvenskan och därmed också spel i Champions League nästa höst. Men redan nu börjar förberedelserna för att laget ska kunna ta sin plats.

– Vi behöver anställa en till person i klubben som bara jobbar med Champions League. Vi kommer dessutom att gå in i förhandlingar om spelar- och tränarlöner. Det kommer att bli tufft och krävas mer pengar, säger Thomas Andersson klubbchef Kif Örebro.

Kif Örebro är klara för spel i Champions League, turneringen där Europas bästa klubblag i gör upp om titeln. Men att vara med i Champions League är inte gratis.

KIF Örebro

– Vi behöver uppskattningsvis 2-3 miljoner kronor för att kunna göra det bra och ha en hållbar trupp, säger Thomas Andersson.

Av UEFA som anordnar turneringen får damlagen omkring 250.000 kronor per omgång vilket går att jämföra med herrarna i Malmö FF som hittills har fått omkring 11 miljoner euro, alltså omkring 99 miljoner svenska kronor, för spel i Champions League. Det är skilllnader som gör att damlagen måste jaga pengar men klubben hoppas att Champions League-platsen kommer att locka sponsorer till laget.

– Vi har en produkt i vår portfölj som vi aldrig haft tidigare Champions League är stort, säger Thomas Andersson. Vi ska spela Champions Leauge. Att ta de orden i munnen känns fantastiskt.

Det här är Champions League

UEFA Women's Champions League är en cup för europeiska mästarlag i fotboll för damer.

Turneringen startades säsongen 2001/2002 och organiseras av det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Säsongen 2014/2015 deltar lag från 46 länder i Europa. Sverige representeras av Linköping och Rosengård.

Säsongen 2015/2016 är det Kif Örebro och Rosengård som representerar Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KIF Örebro

Mer i ämnet