Foto: SVT

Fler arbetslösa står utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler arbetslösa står utan ersättning – i Tvärsnytts område har nu fyra av tio arbetslösa inte någon ersättning. Samtidigt ökar arbetslösheten och varslen, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I hela landet har antalet personer som saknar ersättning från det som kallas arbetsmarknadens trygghetssystem, a-kassan eller aktivitetsstöd, tredubblats mellan 2008 och 2012.

I Västmanlands och Örebro län står idag fyra av tio personer utan ersättning, vilket motsvarar fem tusen personer i respektive län, enligt nya siffror Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).

– Det här har vi sett under flera år, att man inte går med i a-kassan, jag tror att det finns en tro på att man inte kommer att blir arbetslös, säger Roger Lindberg, arbetsförmedlingschef, Västerås.

– Om man sätter siffrorna för varsel i relation till hur de såg ut för några år sedan är det fortfarande väldigt låga tal, men det sprids en oro bland företagen och jag är lite orolig för framtiden, säger Roger Lindberg.

Samtidigt ökar arbetslösheten såväl i Tvärsnytts område som i hela landet, där också antalet personer som varslades om uppsägning dubblerats i en jämförelse oktober förra året och samma månad i år. I Västmanlands län ökade antalet som varslades från 74 till 235 personer, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.