Foto: Arkiv/TT

Flera brott mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen utsattes tre äldre män för rån och grova stölder på olika platser i Örebro. Polisen ser samband mellan åtminstone två av fallen.

Det första larmet kom 13:26 till polisen. En 85-årig man var ute och skottade snö när han upptäckte att två kvinnor hade tagit sig in i hans lägenhet i Vivalla. När mannen försökte mota ut kvinnorna dök en man upp och handgemäng uppstod. Personerna försvann sedan från platsen och 85-åringens plånbok är nu anmäld stulen. Händelsen är rubricerad som rån.

Några timmar senare blev en 84-årig man på Tengvallsgatan utsatt för två kvinnor och en man och även han blev av med sin plånbok.

– Det verkar röra sig av samma konstellation av gärningsmän, men denna gång rubriceras händelsen inte som rån utan som grov stöld, säger Dan Sööder, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Även en 90-årig man i Almby ska ha utsatts för brott under kvällen. Vad som har försvunnit från mannens hem är ännu inte säkerställt och huruvida även detta åldringsbrott är kopplat till de tidigare två under dagen är oklart. Händelsen är dock rubricerad som grov stöld.

Är det här en rånvåg mot äldre vi ser?

– En rånvåg är nog att ta i, men vi hade ett annat åldringsbrott för bara några dagar sedan då en 90-årig kvinna blev bestulen, säger Dan Sööder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.