Foto: SVT

Förare med ADHD kör oftast bättre

Uppdaterad
Publicerad

Personer med ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan bli lika bra bilförare som andra, menar Riksförbundet Attention, som nu vill utbilda körlärare i hur man utbildar personer med liknande nedsättningar.

Michael Nilsson är några veckor in i utbildningen på vägen att ta körkort. Han går på Tullängsskolans transportprogram och just nu är det krypkörning på agendan. Michael har flera NPF-diagnoser och får extra hjälp av Christoffer Johansson, som just nu utbildas för att bli körlärare.

– Det är inte alla som vet mycket om diagnoserna, berättar Michael. Jag behöver extra hjälp med att få visat för mig hur sakerna ska göras.

”Bättre bilförare”

Skriften Körkortskoll ges ut av Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriatriska funktionsnedsättningar NPF, som till exempel ADHD, tourettes eller autism. Karin Trulsen är ordförande i Attention Örebro och har själv haft körkort i 30 år.

– Jag har en förmåga att hyperfokusera vilket många som har ADHD har, säger hon. Det gör att man på många sätt när det är halt eller annat elände ute oftast är en bättre bilförare.

Utbildningsmaterial i Körkortskoll består av information om de vanligaste formerna av NPF, pedagogiska råd om bemötande och anpassad undervisning, I Attention hoppas man att det ska leda till att fler med NPF får uppmuntrande bemötande när de bestämmer sig för att påbörja sin körkortsutbildning samt att fler körskolor ska erbjuda särskilt stöd och anpassad undervisning,

– Man klarar kanske körningen galant men sen kan det haka upp sig på teorin, säger Karin Trulsen. Någonstans behöver det upplysas överallt i samhället om vad det innebär med NPF.

Bra med utbildning

Thord Persson är erfaren körlärare och välkomnar också Attentions initiativ.

– Det finns ett problem, säger han, det tror jag absolut. Det ena är då att eleven som kommer till en trafikskola dels kanske inte berättar det och om den berättar så kanske man inte vet vad man ska göra heller.

– Jag tycker att det är bra att körlärare kan få en samling och ett dokument på de första grunderna i hur man kan hjälpa en person med en diagnos, fortsätter han.

– De behöver veta hur de ska bemöta en med sådana diagnoser som jag har, avslutar Michael Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.