Foto: Silvia Anna Gruber/SVT

Före detta ballerina – nu styrkelyftare i SM

Uppdaterad
Publicerad

Hon började som ballerina. Idag lyfter hon upp till 190 kilo och har vunnit många priser på både nationell och internationell nivå. Vi har träffat styrkelyftaren Miia Grändås som förbereder sig för fullt inför SM.

– Jag har egentligen hela mitt liv dansat och har även varit med i olika tävlingar. Men sedan, när jag provade styrkelyftning för första gången blev jag direkt fast, säger Miia Grändås.

Ser man Miia ute på gatan skulle man nog inte kunna tro att hon är styrkelyftare. Hon är 154 cm lång och tävlar i 52-kilosklassen. Men hon är stark. Hon vann bland annat fjolårets SM i styrkelyft och hennes personliga rekord på 190 kilo i knäböj är även svenskt rekord.

SM-veckan Örebro 2015

– När jag lyfte så tungt var det nästan lite chockande även för mig själv, säger Miia Grändås.

– Men mitt mål är att kunna lyfta ännu tyngre, tillägger hon.

Satsar på guld

Nu på fredag kan Miia igen visa vad hon går för när hon tävlar i SM. Hon föredrar mästerskap i Sverige framför att tävla utomlands.

– Tävlar man på hemmaplan vet man för det mesta precis vad som väntar en. Det känns tryggt, säger Miia Grändås.

Miia tror inte att det blir ett nytt personligt rekord på fredag då hon inte känner sig i toppform just nu.

– Jag har en träningsskada i ryggen som ställer till det lite för mig, men jag satsar ändå på att vinna, säger Miia Grändås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet