Foto: SVT

De skapar bättre förpackningar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Örebro universitet har fått 4,3 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att tillsammans med BillerudKorsnäs och Tetra Pak optimera tillverkningen av förpackningar.

– Vi ska undersöka hur kunder hanterar förpackningar och vad som händer mekaniskt med förpackningen när den lyfts och flyttas, säger Christer Korin, forskare i maskinteknik vid Örebro universitet.

Inte lockande

Det är viktigt att kartongen tål att lyftas och flyttas utan att ändra form, eftersom den ska skydda produkten och dessutom locka till sig konsumenter. En förpackning, som lätt går sönder, gör att det är större risk att produkten skadas. Dessutom vill ingen köpa en produkt med trasig förpackning utan den blir kvar på hyllan, skriver Christer Korin i ett pressmeddelande.

Produkt får rätt förpackning

– Utifrån bättre kunskap om hur konsumenter faktiskt greppar förpackningar och var de lägger kraften kan tillverkarna se till att rätt produkt får rätt förpackning, säger Christer Korin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.