Förskollärare manifesterar för bättre villkor

Uppdaterad
Publicerad

Det började för ett år sedan genom en kupp av förskolelärarna Anki Johansson och Malin Hörlin i Örebro. Idag har förskoleupproret 7000 medlemmar på Facebook och under lördagen manifesterar de i Stockholm.

De sparng upp på scenen på Conventum för ett år sedan och avbröt barn- och utbildningsnämndens ordförande Thomas Esbjörnsson.

– Det är så många som mår dåligt på grund av arbetssituationen och många som inte orkar säga ifrån. Då känner vi att vi som orkar måste hjälpas åt så att alla kan få det bra, både barn och personal, säger Anki Johansson som var en av de som gick upp på scenen den 28 oktober för snart ett år sedan.

Förskoleupproret var tänkt att vara lokalt, men det stora gensvaret från hela landet gjorde att den istället blev nationell. Imorgon arrangerars därför en manifestation i Stockholm. Med start på Sergels torg klockan 12:00 ska upproret gemensamt tåga till Mynttorget, mitt emellan Riksdagen och det svenska slottet, för att hålla en manifestation med start 13:00. Där kommer bland annat en representant från lärarförbundet tala och Anki själv.

– Vi vill uppmärksamma politikerna på hur det ser ut i verksamheten idag och att de måste lyssna på oss som jobbar där, säger Anki.

Även om genomslaget varit stort och många förskolelärare har samma bild av verksamheten som Anki och Malin så har de det här senaste året inte märkt av några förändringar.

– Nej, inget som har märkts i verksamheten, men vi har fått höra att förskoleupproret har hjälpt till att få upp de här frågorna på politikernas agenda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.