Fortsätter leva för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under 2009 och 2010 var familjen Sääv från Snavlunda utanför Askersund ett av de hushåll som deltog i projektet klimatpiloterna. Idag, fyra år senare, fortsätter familjen med att försöka tänka så klimatsmart som möjligt.

– Det tar nästan all tid, man tänker lite på det hela tiden, säger Eva Sääv.

Familjen har sedan 2010 bland annat byggt ett hönshus på bakgården, där de idag har omkring 30 fåglar. De har även en egen honungsproduktion och en odling med allt från grönkål till vindruvor. Problemet för att kunna leva riktigt klimatsmart är transporter. Familjen Sääv bor 9 kilometer utanför Askersund i Snavlunda och för att kunna minska på antalet bilresor har Eva köpt en elcykel. Trots det behöver familjen ändå ha två bilar.

– Vi bor ju på landsbygden utan kollektivtrafik. Vi måste nästan ha en bil eller två som vi har nu för att kunna förflyttas oss, men vi försöker planera de resor vi gör, säger Eva.

Gav önskvärda resultat

Åsa Wistrand var med i projektledningen för Klimatpiloterna och är samtidigt som oss på plats hemma hos familjen Sääv. Hon blev själv väldigt inspirerad av projektetet som hon tycker gav de resultat som de hade önskat.

– I mitt jobb på Naturskyddsföreningen kommer Klimatpiloterna ofta upp som ett projekt i positiv anda. Ska vi ställa om till ett klimatsmart samhälle måste vi göra det med lust och glädje, och det var precis vad Klimatpiloterna handlade om, säger Åsa.

80 evenemang

Under måndagen höll familjen Sääv öppet hus för att visa vad deras deltagande i Klimatpiloterna inneburit. Det som en del av Framtidsveckan som nu pågår i åtta av Örebro läns kommuner. En vecka där omkring 80 olika evenemang hålls runt om i länet, alla med fokus på det klimatsmarta.

– Det är en manifestation för hållbar utveckling och att lyfta upp allt det fantastiska som händer ute i bygder och samhällen för att ställa om, säger Niklas Högberg, projektledare för Framtidsveckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.