Foto: TT

Förvaltningsrätten hävde utnämning av kommunalråd – överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten ansåg att det förekom jäv när moderaten Christina Johansson utsågs till kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors, eftersom hon själv var med när beslutet togs. Det håller inte kommunfullmäktiges ordförande med om och nu överklagas domen.

Moderaten Christina Johansson och hennes man Kenth W Johansson i Hällefors kommun var med när beslutet om Christinas utnämning till kommunalråd, och hennes arvode, fattades. Jäv, tyckte förvaltningsrätten, som upphävde beslutet i en dom. Nu har kommunfullmäktiges presidium beslutat att överklaga domen till kammarrätten.

– Vi anser fortfarande att det var rätt att välja Christina Johansson som vice ordförande i kommunstyrelsen och tillika kommunalråd. Vi har därför bett vår jurist att förbereda ett överklagande. Alla andra val har genomförts på samma sätt med att berörda förtroendevalda deltagit i beslutet, och skulle denna dom fastställas måste hela kommunsverige ändra förfaringssätt för val till olika politiska uppdrag, skriver kommunfullmäktiges ordförande Siv Sander (S) i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.