Fyra miljoner till träd

Uppdaterad
Publicerad

Örebros kommunledning lägger fyra miljoner kronor på att plantera nya träd i stan.

Trädsjukan sprider sig i Örebro. Många träd kommer att behöva tas ned och ersättas med nya. Kommunledningen kommer i sin budget för 2014 att skjuta till 4 miljoner kronor så att nya träd kan planteras.

– Vi vill ha en attraktiv stad och det bidrar våra träd till. Därför ska vi plantera nya träd i snabb takt så att det inte skapas en tomhet i staden när de sjuka tas ned. I budgeten för 2014 har vi tillfälliga pengar som vi väljer att lägga på nya träd, säger Lena Baastad (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Alm- och alsjukan gör att antalet träd som måste tas bort har ökat kraftigt. Antalet träd som beräknas behöva tas ned under 2013 är 225 träd varav cirka 80 procent är almar och alar.

Under året kommer cirka 275 nya träd att planteras. Arbetet med att plantera nya träd kommer att fortsätta under 2014.

– Vi ser att det finns ett behov av att fortsätta arbetet under 2014. Träd är bra för miljön. De absorberar koldioxid vilket innebär att träd som finns i stadsmiljöer fångar upp avgaser från bilarna och avger syre som i sin tur bidrar till renare luft, säger Lennart Bondeson (KD) kommunalråd.

– En stad behöver ett lugn. Träd bidrar både till att ljud dämpas och ett välbefinnande för boende i Örebro. Vi är en kommun som växer snabbt. Att Örebro är grönt bidrar till att människor väljer att flytta till Örebro. Därför är träden i vår stad viktiga, säger Rasmus Persson (C) kommunalråd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.