Glöm rastvakter – nu krävs nätrastvakter

Uppdaterad
Publicerad

Utbilda personalen och bli uppkopplad! Det säger en it-expert efter fallet med den 13-åriga flickan i Kumla som blivit mobbad och kränkt på internet.

Nätmobbning pågår med hjälp av mobiltelefonerna dygnet runt, skolorna kan inte längre vifta bort nätmobbningen som något som pågår utanför skoltid, säger Ulf Silling, IT-expert.

– Skolorna borde ha nätrastvakter, det kan handla om en funktion, snarare än en person och flera i kommunen kan vara med och betala menar Ulf Silling.

Han har föreläst på Vialundskolan i Kumla om nätmobbning. Förra året bjöds han in av elevrådet för att öppna en anti-våldsvecka. Han beskriver föreläsningen som den stökigaste han någonsin varit med om.

– Eleverna var ofokuserade och pratiga och lärarna ingrep inte.

Den 13-åriga flickan i Kumla som tog sitt liv för en tid sedan sen gick på Vialundskolan, en skola där många vittnat om stora problem med mobbning. Hon hade under en tid blivit kränkt och mobbad på olika forum på nätet. Ulf Silling trycker också på föräldrarnas ansvar. De måste göra avtryck på nätet menar han.

– Bli kompis med din dotter och skriv inlägg på hennes Facebooksida, då drar hon sig nog för att kalla någon för hora, resonerar Silling.

Tvärtom vad många tror, menar Silling, är nätmobbningen vanlig bland flickor i årskurserna fyra till sex. Han får ofta samtal från rektorer som berättar om småtjejer som är taskiga mot varandra på nätet.

– Sinnebilden av en nätmobbare är väl en kille i tonåren, men det stämmer oftast inte, säger Ulf Silling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.