Hallsberg – Hedersmotiv i åtal mot sex män

Uppdaterad
Publicerad

De sex männen slog 19-åringen med stålstänger så illa att han var nära att dö. Motivet var hedersrelaterat dottern i männens familj skulle försvaras efter en påstådd kidnappning.

-Det är ovanligt att man kommer så här långt i de här ärendena, säger kammaråklagare Karl-Erik Antonsson, som i tisdags åtalade männen vid Örebro tingsrätt.

Överfallet skedde den 3 oktober i en träningslokal i Hallsberg där 19-åringen tränar regelbundet. Männen har, enligt åtalet om mordförsök, brutalt misshandlat honom med stålstänger, knytnävar och sparkar.

De låste dörren och lade en skivstång över hans ben för att han inte skulle kunna fly. De högg honom med kniv i halsen, i huvudet och i ena armen. Under tiden hotade de honom med döden.

Skydda heder

Bakgrunden var att dottern till en av männen ett par veckor tidigare hade blivit utsatt för ett påstått övergrepp av 19-åringen. Händelsen, då kvinnan ska ha dragits in i en bil, polisanmäldes som olaga frihetsberövande men utredningen lades ner.

-De har inte accepterat polisutredningens resultat utan har försökt skydda hennes heder. De anser att det bara finns ett sätt att sona en sådan här sak på, säger Antonsson.

Även 19-åringens advokat Elisabeth Massi Fritz, specialist på hedersbrott, beskriver det som ovanligt att samtliga gärningsmän har åtalats.

Utredningen visar, enligt Massi Fritz, att kvinnan levde ”i en miljö där hon var begränsad”, där hon inte fick umgås med män.

-Den här problematiken har jag sett i andra ärenden. En flicka har blivit sedd ute med killar och man har blivit tvungen att ljuga ihop en historia, säger hon.

Ärr för livet

Den påstådda kidnappningen ledde till ryktesspridning som vanhedrade familjens rykte, menar Massi Fritz, som avfärdar de uppgifterna som ”direkt felaktiga”.

Utöver den 59-åriga pappan åtalades kvinnans tre bröder i 20-årsåldern samt en 46-årig man och hans 19-årige son, bekanta till familjen.

Den misshandlade 19-åringen har i förhör uppgett att en av bröderna sade: ”Du har kidnappat vår syster. I dag ska vi döda dig”.

-Hade han inte kommit under läkarvård fort hade han kunnat dö. Han har ärr som han kommer få leva med resten av livet, säger Antonsson.

Fyra av de åtalade männen nekar till brott, medan två erkänner viss misshandel. Rättegången inleds 17 februari.

Fakta: Hedersbrott

* Hedersbrott är ett samlat namn för brott där bland annat våld förekommer för att återupprätta familjens eller släktens heder.

* När man talar om hedersrelaterat våld stängs ofta den drabbade inne, misshandlas eller dödas om han eller hon, oftast en kvinna, varit illojal mot den egna gruppen eller familjen och skadat familjens anseende.

* Det kan också vara, i enlighet med misstankarna i aktuella fallet i Hallsberg, att våldet riktas mot någon utanför familjen som skadat släktens heder.

Källa: Nationalencyklopedin. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.