Foto: TT/SVT

De spårar varg året runt

Uppdaterad
Publicerad

Förra året föddes tre vargkullar i de västmanländska skogarna, och nio i Örebro län. Det finns flera nya revir i vårt område, bland annat i Gåsmyrenreviret i norra Västmanland. Tillsammans med länsstyrelsens vilthandläggare Daniel Mallwitz och Tobias Hjortstråle drog vi till skogs med förhoppningen att åtminstone få se spår efter vargen.

Vi tar vägen mot Flängan, passerar Fragg och fortsätter längs sömniga timmarvägar. Det kan finnas valpar här, och Tobias Hjortstråle har fått en magkänsla, han vill kolla upp ett skogspartie med stenskravel i närheten. Han har till och med slagit vad med kollegan om att de ska hitta något, men med låg insats, en krona, så han verkar inte alltför övertygad.

– Det är ganska optimistiskt att få göra det, säger Daniel Mallwitz med ett litet skratt.

Letar tassavtryck

Rovdjursspårning låter ju hur spännande som helst, men det är ganska så grått vardagsgnet. De flesta dagar handlar det helt enkelt om att köra bil många, många timmar på små vägar i skogen. Vargar använder gärna vägarna, och lämnar spår efter sig. De kör långsamt och kollar efter tassavtryck om det är blött och lerigt, annars efter spillning.

Vintertid görs det stora arbetet, då man kan spåra i snön och få en bra bild av revirvargarna. Så här års kollar man snarare av de områdena, att det fortfarande finns varg där. 

Håller koll på föryngringarna

Det läggs stora resurser på att hålla koll på våra vargar. Samexistens mellan varg och människa är komplicerad och vargstammen är noggrant reglerad av myndigheterna. Det handlar om att hålla koll på hur många de är. Genom att räkna alla valpkullar, föryngringar som rovdjursbyråkraterna säger, kan man få en bra bild av hur många vargar det finns totalt. Det finns ungefär tio gånger så många vargar som det blir kullar varje år.

– Därför är det viktigt att hålla koll på föryngringarna, och vad som händer i reviren, förklarar Tobias Hjortstråle.

Lämpligt ställe

– I Sverige gör vi en ganska noggrann inventering, samlar in DNA, vi har släktträd på de flesta vargarna och väldigt bra koll på reviren. Så man har ett hum om vem som är släkt med vem och vart de kommer ifrån för det mesta, säger Daniel Mallwitz.

Det gick att köra ända fram till sjön och det område som Mattias och Daniel tyckte var ett lämpligt ställe för en lya, men inte en skymt av några valpar, inte minsta spår.

– Det är mycket möjligt att man skulle kunna hitta varglya här någonstans, säger Tobias Hjortstråle, men det ser inte ut att vara mycket liv här nu. Vi får prova någon annanstans.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.