60 elever har arbetat med den stora fredsmålningen inför konferensen. Foto: Johannes Weckström / SVT

Här är barnens bild av fred

Uppdaterad
Publicerad

Elever vid Kulurskolan har ägnat fyra veckor åt att skapa en stor målning som kommer att pryda scenen i Filadelfiakyrkan i Örebro där en fredskonferens ordnas i morgon på FN-dagen.

– Det har varit jätteroligt och det är så roligt att se resultatet och hur de har tänkt utifrån den ursprungliga idén. De har fått tänka sig hur det är att ligga på en äng och titta upp mot himlen. Runt om finns husen i staden och däruppe svävar människor omkring, berättar bildläraren Anna Fredriksson.

Det är ett 60-tal elever som har arbetat med verket som nu bildar en sevärd fond på scenen där en lång rad talare under morgondagen behandlar ämnet fred.

Konferensen som är den första i sitt slag säger sig vilja ”ta oss steget längre än att plåstra om symptom, och istället fokusera på grundorsakerna till krisen, vad som gjorts och görs, samt framför allt vad vi behöver göra för att gå framåt.”

Årets konferens fokuserar på Demokratiska Republiken Kongo och bland annat talar Dr Denis Mukwege som verkar på Panzisjukhuset i den krigshärjade regionen Kivu. På hans klinik har över 40.000 överlevare av sexuellt våld behandlats.

På konferensen deltar även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.