Foto: SVT

Här byggs skidspår för miljoner

Publicerad

Nu byggs banor till vinterns SM-vecka i Örebro. Kommunen satsar mer än 25 miljoner på nya anläggningar och spår.

Grävmaskinerna skapar nu nya skidspår och breddar gamla i Ånnaboda utanför Örebro. Om bara fyra månader, i vecka fem nästa år, kommer den svenska längdskideliten dit för att göra upp om SM-medaljerna.

Det är en del av det stora arrangemanget SM-veckan, där en mängd svenska mästare i olika idrotter kommer att koras i Örebro under en veckas tid.

SM-veckan Örebro 2015

– Vi hoppas att det ska vara en stor folkfest, en idrottsfest, säger Lisa Magnusson, informatör för SM-veckan.

Intresset är större än någonsin från idrottsförbunden. Hur många som får vara med under veckan är inte klart än, men 27 idrotter har anmält intresse. När veckan avgjordes i Umeå förra gången deltog 16 idrotter.

”Stort intresse”

– Det är ett stort intresse. Jag tror att det beror på att det är ett bra koncept. Många små idrotter har chans att visa sig med större idrotter. Det är tanken med SM-veckan: att små idrotter ska få chansen att finnas i ett större sammanhang, säger Lisa Magnusson.

Runt 25 miljoner kronor satsas nu av Örebro kommun på att bygga och röja inför SM-veckan. Dessutom finns tre miljoner extra till bland annat marknadsföring. Flera hundra frivilliga kommer också att jobba gratis för att arrangemanget ska bli av.

Och nu är det full fart som gäller för att få klart allt i tid.

– Det är väldigt intensivt, säger Lisa Magnusson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet