Foto: SVT

Här får personalen bestämma om lönerna

Uppdaterad
Publicerad

Ramnäs Bruk norr om Surahammar har tagit till en ovanlig metod för att öka engagemanget bland medarbetarna. Här har man låtit personalen utforma lönemodell.

Enligt en artikel i Svenskt Näringsliv har den nya modellen inneburit en mer komplicerad löneprocess men motivationen hos de anställda idag är högre.

Arbetet med en ny lönemodell på bruket startade efter att det vuxit fram ett missnöjde med den existerande lönesättningen.

– När vi hade lika löner på Ramnäs Bruk fanns det exempelvis en grupp som kände att andra åkte snålskjuts på deras insatser och som därför starkt ogillade det rådande systemet, säger Magnus Westher som är VD på Ramnäs Bruk sedan 2007.

Men samtidigt med det missnöjet slog andra fast sin rätt att ha samma lön som sina kollegor. För Magnus Westher och företagsledningen var lyhördhet även för de åsikterna mycket viktigt.

– Det var betydelsefullt att involvera medarbetarna i diskussionerna för att känna stödet från produktionsteamen i ryggen, säger Magnus.

Istället för en lön för alla på produktionsgolvet, oavsett individuell prestiation eller kompetens, tillämpar företaget idag individuell lönesättning. En modell som tagits fram i samarbete med facket.

– Idag har vi istället en modell där lönepotten fördelas per individ baserat på ett poängsystem med hårda och mjuka kriterier samt en prestationsdel, förklarar Magnus.

Trots att den nya modellen ställer högre krav på lönesättande chefer rekommenderar Magnus Westher att lägga ned både tid och möda på lönebildningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.