Ljusnarsbergs kommun tar emot högst andel asylsökande i landet. Många barn har kommit till den lilla orten Ställdalen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här finns högst andel asylsökande i landet

Uppdaterad
Publicerad

Ljusnarsbergs kommun har högst andel asylsökande i landet.

Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun är ett litet samhälle med runt 500 invånare.

För några år sedan revs järnvägsstationen, affären är nedlagd och det finns ingen skola. Nu är både ortens hotell och den tidigare bostadsrättsföreningen ett asylboende. Mellan 90 och 130 asylsökande har den senaste tiden bott i Ställdalen, något som ställer höga krav på kommunen. För totalt bor nu 615 asylsökande i kommunen. Många är barn och särskilt förskolan och skolan har satts på prov.

– När det kommer 150-200 barn till måste man förstå att det inte är enkelt att få ihop det, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).

I Ljusnarsberg går det nu 126 asylsökande på 1000 invånare. Det är högst andel i landet.

– Vi får inte det stöd och den hjälp som vi behöver för att ta hand om det här, säger Ewa-Leena Johansson (S).

SVT:s granskning visar att en stor del av de nya platserna för asylsökande hamnar på de riktigt små orterna, som Ställdalen. Där finns ofta tomma hus – men saknas skolor och butiker. Då får kommunen snabbt lösa en del av problemen, som att ordna skolskjuts.

– Det finns ingen service i Ställdalen. Vi har väl tyckt att det inte kanske inte är den allra bästa orten att placera många asylsökande på, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.