Här möts polis och frivilliga för ungdomarnas skull

Uppdaterad
Publicerad

Varje fredagskväll är det utsättningsmöte på Tegelbruket i Örebro. En chans för nattvandrare, fältassistenter och polisen att stämma av läget inför helgen.

– Det betyder mycket för oss att få vara med i det här sammanhanget, säger Unnur Tryggvadottir, biträdande verksamhetschef på Tegelbruket

För ett år sedan inleddes ett samarbete mellan polisen, väktare, nattvandrare, fritidspersonal och kommunens fältassistenter på Tegelbruket i Örebro. Med gemensamma möten varje fredag har de försökt komma närmre ungdomarna i stan och samtidigt få en samverkan i insatserna för ungdomar.

– Vi som ska jobba under helgen träffas och visar upp oss för varandra och byter nummer så att vi vet var vi ska vända oss om det händer något, säger Unnur Tryggvadottir.

-Jag tycker det är väldigt bra. Tidigare gick vi på känn och visste inte riktigt vad vi skulle göra, säger Kurt Gunnarsmo som är nattvandrare från organisationen Vuxna på stan.

Förutom att byta kontaktuppgifter så går representanterna på mötet laget runt  och berättar hur läget ser ut inför helgen. Det kan handla om det är något evenemang planerat eller om polisen fått indikationer om oroligheter i något område som bör bevakas extra under helgen.

– Det kan vara bostadbolag som har larmat om stökigheter eller som när vi hade problem med att ungdomar sköt med soft air gun mot stadsbussarna, säger Jörgen Jansson gruppchef för den operativa enheten hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.