Lars-Axel Nordell (KD) och Anders Hagström (KD). Foto: TT/Per Johansson

Hård kamp om KD-riksdagsplats

Uppdaterad
Publicerad

Personkryss kan bli helt avgörande för vem som blir Kristdemokraternas riksdagsledamot från Örebro län. Det skiljer ytterst få kryss mellan de två toppkandidaterna.

Den slutliga räkningen av rösterna till riksdagsvalet pågår på Länsstyrelsen i Örebro. För de två toppnamnen på Kristdemokraternas valsedel i länet verkar personkryssen bli avgörande. Bägge kandidaterna, förstanamnet Lars-Axel Nordell och andranamnet Anders Hagström har bägge lyckats få många kryss, långt över den femprocentsgräns som krävs för att kunna komma in i riksdagen genom personval. Men det finns bara en plats från Örebro län, enligt valnattsresultatet.

Färdigräknat på torsdag

Under onsdagseftermiddagen var skillnaden mellan de två kandidaterna stundtals bara några få röster, för att då och då öka till ett 70-tal.

Rösterna beräknas vara färdigräknade och granskade under torsdagen.

Lars-Axel Nordell är idag riksdagsledamot, medan Anders Hagström är företagare. Hagström utsågs tidigare i år till ”Årets Kristdemokrat” i Sverige.  Ingen av kandidaterna vill ge några kommentarer förrän valet är avgjort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.