Foto: TT

Hatad och älskad delikatess

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det premiär för Sveriges kanske mest omstridda delikatess – surströmmingen.

– Det är ungefär som julafton, något att se fram mot, säger surströmmingsexperten Ruben Madsen som bor i Örebro.

Så var den här igen, den tredje torsdagen i augusti. Och det betyder att årets surströmming börjar säljas och att det när som helst kan börja lukta väldigt konstigt på sina håll runt om i Sverige.

Även om många är minst sagt skeptiska till surströmming så är förespråkarna mycket entusiastiska.

– Det är ungefär 2,4 miljoner människor i Sverige som äter surströmming varav cirka hälften gör det en gång om året, säger Ruben Madsen.

För att hålla grannsämjan vid liv rekommenderar han alla som ska ha en surströmmingsskiva att förvarna sina grannar.

– Jag tycker att man ska förklara att nu ska vi äta surströmming, så det är alltså ingen gasläcka.

Han har också ett råd till alla som håller sig lite avvaktande till surströmming.

– Man ska alltid börja äta i små bitar och inte ånga på för mycket direkt.

Ruben Madsen är egentligen förespråkare av lite äldre surströmming. Tidigare i år fick han verkligen sitt lystmäte. Då skulle han smaka på den mycket omskrivna 24 år gamla surströmmingsburken som hittats i norska Trysil.

Men så blev det inte.

-Den hade jäst sönder. Mjölksyran hade finfördelat proteinerna så till slut blev det inget fiskkött kvar utan bara en sörja.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.