I väntan på boende. Verksamhetschefen Marie Björklund är en av tre anställda i det än så länga tomma äldreboendet i Rynningeviken. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Helt äldreboende står tomt

Publicerad

I Rynningeviken i Örebro finns ett färdigt äldreboende som går att börja använda direkt. Men på grund av en rättstvist mellan vårdföretaget Attendo och Örebro kommun fortsätter huset att stå tomt.

Det luktar fortfarande nytt på Attendos äldreboende i Rynningeviken i Örebro. Parkettgolven är blanka, bubbelbadkaret ser fabriksnytt ut och det finns inte en enda fläck på någon av stolarna i matsalen.

2013 invigdes boendet, men det är helt oanvänt. Än så länge har ingen flyttat in.

– Det är jättetrist. Speciellt med tanke på det stora behovet som finns i Örebro kommun, säger Marie Björklund, verksamhetschef på Attendo Rynningeviken.

70 personer i kö

Drygt 70 personer står i kö till kommunens olika vård- och omsorgsboenden. Trots att man har byggt ut till nära 1200 platser så räcker de inte till. Staden växer, de äldre blir fler och dessutom lever de längre än tidigare när de väl har kommit in på ett boende. Men de 54 platserna i Rynningeviken vill man inte använda.

Orsaken är att kommunen 2013, samma år som Rynningevikenhuset stod klart, tog över driften av ett annat av Attendos boenden i Örebro, Elgströmska. Där fanns en rad allvarliga brister, som ledningsproblem och låg utbildningsnivå, menade kommunen.

Efter det har Örebro kommun inte velat ha med Attendo att göra.

– För mig blir det väldigt oseriöst att teckna ett avtal igen med samma företag som man precis nu ligger i rättstvist med för att man inte följer avtal och för att man inte följer den kvalitet som vi vill ha i äldreomsorgen, säger kommunalrådet Rasmus Persson (C).

Het politisk fråga

Tre personer är anställda i det tomma vita huset i Rynningeviken. De får nu delar av tiden resa till företagets närmaste boende, i Västerås, för att jobba. Hyreskontraktet är på många år till. Och att ett modernt boende står helt tomt har blivit en het politisk fråga i Örebro.

– Det här är inte acceptabelt. Vi har en möjlighet att i morgon erbjuda platser för äldre och det tycker jag att vi ska göra, säger oppositionsrådet Karolina Wallström (FP).

Även Moderaterna, som tidigare pekat på brister i Elgströmska, menar att det är hög tid att det nya huset kommer till användning.

– Vi får inte låta politisk prestige ta över detta, säger oppositionsrådet Anders Åhrlin (M).

Nora backade ur

Attendo har varit nära att få andra kunder till huset. Nora kommun och en annan, inte namngiven kommun, var intresserade. Men efter valet krävdes ett samarbete mellan olika partier för att få till ett politiskt styre i Nora. Ett av partierna som kom till makten var Vänsterpartiet.

De hade som krav i maktförhandlingarna att man inte skulle köpa några platser av Attendo på boendet i Örebro. Och när Nora backade ur försvann även den andra intresserade kommunen.

– Bara för att man bygger ett hus så kan man inte tro att en kommun eller en kund ska köpa den tjänsten. Utan man måste naturligtvis ha en produkt som någon vill ha, säger Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro.

I höst möts Attendo och Örebro kommun i rätten. Samtidigt pågår förhandlingar vid sidan av – hittills utan resultat.

– Jag hoppas ju verkligen att vi ska få till ett avtal. Men jag har inte hittat nyckeln än. Jag får fortsätta leta, säger verksamhetschefen Marie Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.