Foto: TT/Leif R Jansson

Hettan plågar lägenhetsinnehavare

Uppdaterad
Publicerad

Sol och värme njuter de flesta av på sommaren. Men exakt samma sak kan bli ett lidande moment för lägenhetsinnehavare.

Medan semesterfirare landet runt gläds åt den efterlängtade solen lider hundratusentals lägenhetsinnehavare av just samma anledning. Var tredje hyresgäst bor i en lägenhet som blir för varm under sommaren. Det här skriver Hem & Hyra som dessutom gjorde en undersökning på saken år 2011.

Gräns på 26 grader

Socialstyrelsen rekommenerar att en lägenhet inte ska behöva vara varmare än 26 grader under en varaktig period under sommaren. Resten av året borde samma siffra ligga på 24 grader. Det är dock svårt att avgöra vad som betraktas som långvarigt.

Hanna Zackariasson från Göteborg bor tillsammans med sin sambo i en centralt belägen fyrarummare. Bostadens väggar domineras av fönster, vilket kan bidra till rena bastueffekten när solen steker på. Hon har utvecklat flera knep för att uthärda hettan.

– Först och främst har jag bytt joggingbyxorna mot joggingshorts. Sedan ser vi till att dra ner persiennerna ordentligt och flyttar med fläkten till varje rum man går. Att klaga hos värden är ingen idé, säger hon till Hem & Hyra.

Hon tillägger att hon tror att det är ett storstadsproblem och att hon och hennes partner väntade sig det här när de flyttade in.

– Det enda riktigt effektiva knepet att undkomma den kvava värmen är att helt enkelt vistas inomhus så lite som möjligt. Jag flyr därifrån så stor del av tiden som möjligt, det blir helt enkelt för varmt. Då är det bättre att ta ett svalkande dopp på något av våra smultronställen, säger hon.

Inte bara solen

Om det är för hett hemma i lägenheten finns det ett flertal åtgärder man kan vidta. Ifall hyresvärden inte göra något åt saken kan man vända sig tilll kommunens miljökontor. De kan nämligen tvinga fastighetsägaren att sätta upp solskyddsfilm eller installera markiser. Det är upp till värden vad som görs, så länge värmen går ner.

Det behöver inte heller alltid vara solens fel att det blir extremt varmt. Det kan röra sig om ventilationsfel eller problem med värmesystemet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.