Författaren Hillevi Wahl Foto: SVT

Växte upp som medberoende

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen sänds första delen i  SVT:s dokumentärserie Djävulsdansen där Ann Söderlund och Sanna Lundell träffar människor som levt nära någon som missbrukar.

Författaren Hillevi Wahl är en av de personerna som intervjuas i SVT:s serie Djävulsdansen om medberoende. Hon berättar om hur det var att leva med en alkoholiserad mamma.

Om hur hon alltid oroade sig över om mamma skulle vara glad när hon kom hem från skolan eller om hon hade tagit till flaskan. Skulle hennes mamma ens vara vid liv?

Djävulsdansen – om medberoende

”Det var som att mamma hade två ansikten, ett bak och ett fram. Det ena var ljust och vackert och tillhörde en mamma som var snäll. När hon hade det ansiktet på sig kunde hon stå sylta och safta, laga mat och baka bullar så det lultade gott ända ut i trappen. Det andra ansiktet var mörkt, förvridet och elakt. När hon hade det ansiktet på sig gick solen i moln i lägenhetsdunklet. Då drog hon ner periennerna och plockade fram flaskorna och cigarettröken låg tung och klibbig över köket” (ur Djävulsdansen)

Första avsnittet sänds klockan 21 idag tisdag på SVT1.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet