Parkeringen vid Truckstop i Berglunda i Örebro fyldes snabbt med lastbilar. Många ville delta i manifestationen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

300 lastbilar i stor protest på motorvägen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 300 chaufförer protesterade genom att köra sina lastbilar i 40 kilometer i timmen på motorvägen genom Örebro.

Protesten startade vid 12-tiden på lördagen. En lång karavan med hundratals lastbilar och personbilar körde då på E18 genom Örebro för att visa missnöje mot orättvisa villkor i transportbranschen. Enligt arrangören deltog 336 fordon i aktionen, framförallt lastbilar.

– Det är helt fantastiskt. Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stor uppslutning. Man blir tårögd, säger arrangören Jennifer Granqvist.

I Göteborg samlade en liknande aktion 350 förare, i Stockholm körde 280 lastbilar efter varandra och i Borlänge 120 stycken.

Lastbilschaufförerna menar att kraven på svenska åkare är betydligt tuffare än på utländska.  Det gör att svenska åkerier inte klarar konkurrensen utan slås ut. Det som nu blivit den tändande gnistan som samlat chaufförer på flera håll i landet till stora aktioner är den friande domen mot en makedonsk förare som kört med falskt körkort.

– Det är väldigt, väldigt många som är uppretade, säger Jennifer Granqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.