Hyresgäster får dra av för trappstädning ?

Uppdaterad
Publicerad

Vem ska få göra avdrag för den trappstädning och snöskottning man betalat för? Är det bara villägare, eller ska det gälla hyresgäster i allmännyttan också? Den frågan ställer nu Hyresgästföreningen genom att yrka avdrag på deklarationen.

Marianne Andreasson har bott i hyreslägenhet i tio år och varit aktiv i Hyresgästföreningen nästan lika länge.

När det blev dags att deklarera i år så beslutade hon att göra avdrag för den trappstädning, snöskottning, och det trädgårdsarbete som hon betalt genom hyran:

– Vi hyresgäster kan inte göra avdraget eftersom vi inte får det specificerat på hyresavin. Dessutom får man inte dra av för städning i gemensamma lokaler och det är en orättvisa, slår Marianne fast.

Marianne säg

Schablonavdrag för hyresgäster

Möjligheten att göra avdrag för så kallade hushållsnära tjänster drevs igenom i riksdagen av den borgerliga majoriteten förra våren.

Skatteverkets tolkning av den nya lagen är att villaägare får göra avdrag för exempelvis snöskottning och trädgårdsarbete som utförs på den privatägda tomtmarken.

Men hyresgäster och bostadsrättsägare får inte gör avdrag för såna tjänster, om dom utförs i gemensamma utrymmen.

– Jag hoppas naturligtvis att avdraget går igenom men framförallt vill jag starta en diskussion och att det på sikt ska gå att göra ett schablonavdrag för oss som bor i hyreslägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.