Foto: SVT

Influensan tros nå kulmen

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsinstitutet tror att säsongens influensa kommer att nå sin kulmen i slutet av januari.

I Örebro län har många insjuknat i vinterns influensa men ingen ska ha blivit allvarligt sjuk och antalet som sökt vård har varit lågt. Enligt en prognos från Smittskyddsinstitutet ska kulmen nås inom någon vecka.

– Det är alltid svårt att säga i förväg precis hur det ska bli, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare. Men det kan mycket väl stämma.

Antalet personer som vaccinerar sig är fortfarande lägre nu jämfört med åren innan svininfluensan bröt ut. Hans Fredlund påpekar att vaccinet för säsongsinfluensan är något helt annat som inte har visat några biverkningar.

– Det har man använt i över tio år, säger han.

Även om få har sökt vård för årets influensa är det snudd på omöjligt att klara sig helt från att smittas.

– Man kan inte klara sig helt utanför influensan, då måste man låta bli att träffa folk överhuvudtaget, säger Hans Fredlund. Det man ska tänka på är handhygienen och har man barn ska man undvika stora folksamlingar och fester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.