Foto: Bertil Ericsson / TT

Inget bioraffinaderi i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har en förstudie pågått om att bygga ett bioraffinaderi i Norrtorp

Det blir inget bioraffinaderi i Norrtorp utanför Kumla under öveskådlig tid. Det är Kumla kommun som tillsammans med bland annat Värmland Metanol AB har genomfört en förstudie kring projektet där man skulle producera metanol av skogsråvaror. 

Dock har skattregler kring användandet av Metanol ändrats sedan studien inleddes 2010 och projeketet anses därför inte lönsamt i dagsläget.

– När projektet påbörjades 2010 fanns ingen skatt på biodrivmedel, nu beskattas alla låginblandning av till exempel metanol i bensin över 5% med 2,82 kronor per liter.

Regeringens FFF-utredning förespråkar frihet från koldioxidskatt för alla biodrivmedel och en prisgaranti under 12 år från produktionsstart. I väntan på beslut om skattereglerna utifrån förslaget så läggs Norrtorpsprojektet i malpåse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.