Foto: SVT

Insatserna som kom av sig

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan pekades Vivalla och Oxhagen i Örebro ut som områden där kriminella nätverk har stor påverkan på samhället. Nu efterfrågar kommunen större närvaro av polisen i området men polisen vågar inte ge några löften.

– Det behövs närvaro av vuxna, säger Lennart Bondeson (KD), vice ordförande i Kommunstyrelsen. Det behövs närvaro av fältassistenter som vi har i kommunen så den är ju viktig att den behöver aktiveras och jag hoppas att polisen kan förstärka den närvaron.

Rapporten kom inte som en chock för Ted Esplund, biträdande chef för polisområde Örebro.

Oroligheter i Örebro

– Vi känner väl oss relativt förskonade jämfört med andra stora städer som har betydligt fler medborgare i ett sånt här utanförskap, säger han. Med det sagt är vi inte nöjda och vi kunde naturligtvis gjort mer om man ska vara självkritisk men vi har nu det senaste året fått en helt annan samverkan mot kommunen och mot de goda krafterna i området och vi se att vi är på rätt väg.

”Ingen nyhet”

Kommer ni göra något särskilt i och med den här rapporten?

– Vi kommer givetvis titta vad som står i den men mycket av de rekommendationerna man kan läsa där mellan raderna har vi redan påbörjat långt tidigare, så det var ingen nyhet som ramlade i knäet på oss.

2010 satsade polisen på ökad närvaro i Vivalla. Tanken var att ha polis på plats alltid, och inte bara när något faktiskt hänt, för att öka tryggheten ge kriminella mindre utrymme för att etablera sig. Men för ett år sen tvingades personalstyrkan minska på grund av brist på resurser.

– Vi har ju en given resurs som ska räcka till mycket och vi måste hela tiden ta ansvar för hela polisområdet och bedöma var våra insatser kan få bäst verkan, säger Ted Esplund. Min förhoppning är att vi kommer kunna stärka upp de här problembilderna med närvarande polis men att ge några löften mot ett särskilt bostadsområde är inget vi kan göra idag.

Barn i Oxhagen mår sämre än andra barn

Vivalla är sen några år tillbaka ett Partnerskapsområde, alltså ett område där det finns en särskild gränsöverskridande samverkan mellan olika kommunala förvaltningar som till exempel skolan och socialtjänsten och andra samhällsaktörer som bostadsbolag och polis. Omkring årsskiftet blir också Oxhagen ett partnerskapsområde och de som ska jobba med det rekryteras just nu.

– Vi vet att barn och ungdomar till exempel i Oxhagen mår särme än många andra, säger Lennart Bondeson (KD). Då gör vi insatser just där.

Varför förändras det inte då?

– Det här är ju långsiktiga strukturproblem som finns och som funnits under 20-30 år i våra stora kommuner i Sverige. Kommunen har arbetat med många olika redskap så det är inte så att vi börjar från början utan vi försöker samla ihop arbetet mycket mer. Vi kan inte göra allt som kommun. Vi är beroende av människor, individer och föreningar och det är ett starkt, starkt värde som finns i Örebro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Örebro

Mer i ämnet