Foto: SVT

Inte olagligt att fuska på körkortsprovet

Uppdaterad
Publicerad

Det sker ett omfattande fusk med teoriproven för kör- och taxikort, enligt Trafikverket. Men eftersom fusket inte är olagligt kan myndigheterna inte ingripa.

– Vi har problem med alla våra prov och fusket har eskalerat de senaste åren. Men värst är det inom taxi, säger Mikael Stenberg, handläggare på Transportstyrelsen, till Nerikes Allehanda.

Det handlar bland annat om personer som går till Trafikverkets provlokaler för att filma, fotografera och läsa in sig på frågorna. Oftast utan att ens göra provet. Sedan säljs materialet svart.

– Om en student på universitet blir påkommen med att fuska kan han eller hon bli avstängd. Vi kan inte göra någonting mer än att avvisa provtagaren, säger Transportstyrelsens handläggare Mikael Stenberg, till NA.

Förra månaden kom exempelvis en man till Trafikverkets kontor i Örebro, med ett par glasögon med inbyggd filmkamera. Ett par timmar efter att han blivit avvisad kom han tillbaka – med ett intyg från en optiker.

– Vi kan inte hindra honom. Det finns folk som gör provet 14-15 gånger, säger Stenberg.

Han efterlyser möjligheter att stänga av fuskare i ett halvår, för att på så vis stoppa verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.