Intresset för hembygden ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler besöker länets hembygdsgårdar. Intresset för att besöka föreningarnas evenemang har ökat stadigt under flera år.

Under förra året besökte 180 000 personer Örebro läns hembygdsgårdar. Det är en ökning med 16 procent på fem år.

– Våra hembygdsföreningar har stor betydelse för kulturlivet i Örebro län. Aktiviteterna är öppna för alla och vi har besökare i alla åldrar, säger Ingela Oxelgren ordförande för Örebro Läns Hembygdsförbund

Föreningarna I Sverige arrangerade totalt 22 000 evenemang under 2013. Exempel på olika evenemang är kulturvandringar, föredrag, hembygdsfester, utställningar, teater, bygdespel, musik- och dansarrangemang. I Örebro län arrangerades 603 arrangemang under året.

– Det är roligt att allt fler besöker och tar del av det rika kulturutbud som Sveriges hembygdsgårdar erbjuder. Hembygdsrörelsen spelar en viktig roll både för den lokala identiteten och för utveckling av lokalsamhället, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.