”Jag är rädd för att vi inte kommer ha lärare kvar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag manifesterar lärare på Stortorget i Örebro mot dålig arbetsmiljö och stressade lärare. Lärarförbundet kräver att Örebro kommun satsar mer resurser för att komma åt lärarnas höga arbetsbelastning.

– Det är jätteallvarligt och vi kan inte vänta längre och jag är rädd för att vi inte kommer ha lärare kvar, säger Åsa Setterström, ordförande för Lärarförbundet i Örebro, om situationen för lärarna i kommunen.

Företaget Previa har på uppdrag av Örebro kommun har gjort en undersökning av arbetsmiljö för lärare i kommunen som runt 2 600 har svarat på. Undersökningen visar på alarmerande siffror när det gäller stress bland lärare, så väl inom förskola, grundskola och gymnasium. Nu kräver de i en skrivelse till kommunen att det tillsätts resurser för att bland annat öka personaltäthet inom skolan.

Förskoleupproret

– Till exempel att det är elever som är behov av hjälp och många lärare känner sig jättestressade. Vi har höga krav från skollagen att vi ska ge stöd varje elev utifrån deras förutsättningar och då måste vi ha den möjligheten, en människa kan bara göra en begränsad arbetsuppgift och skulle vi vara fler så kan vi möta eleverna på ett bättre sätt, säger Setterström.

Just nu förs en dialog mellan lärarförbundet och kommunen men just nu finns inga försäkringar på att det kan skjutas till extra resurser till fler lärare i skolan eller mindre barngrupper inom förskolan.

– Just när det gäller arbetsmiljön så är det allvarligt, säger Thomas Esbjörnsson som är ordförande i programnämnd barn och utbildning.

– Jag förstår lärarförbundet, även om jag tycker att extra resurser bara är en del i det och är det så att vi ska tillföra mer resurser inom skolan så måste det bli en nationell angelägenhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskoleupproret

Mer i ämnet